DOĞANYURT HAKKINDA GENEL BİLGİLER
DOĞANYURT’UN COĞRAFİ KONUMU VE YAPISI
Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Kastamonu İli’ne bağlı bir ilçe olan Doğanyurt, doğusunda İnebolu, batısında Cide, güneybatısında Şenpazar, güneyinde Azdavay ve Küre ilçeleri ve kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir. İlçe toprakları sahil kesiminde kurulmuş olup, dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe topraklarını Küre Dağlarının uzantıları engebeli yapmaktadır. Ormanlık ve dağlık bir bölge olması nedeniyle birçok derenin oluşturduğu Meset Çayı ilçe merkezinden geçerek Karadeniz’e dökülmektedir. İl merkezine İnebolu İlçesi üzerinden 121 km. uzaklıktadır.
İlçede Karadeniz iklimi hakimdir. Her mevsim yağış almaktadır. Sahil kesiminden hemen sonra yükselmeye başlayan dağ silsilesi kış mevsiminin soğuk etkisinin ilçe merkezini etkilemesini önlemektedir.
DOĞANYURT’UN TARİHİ YAPISI;
İlçenin eski çağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yörede herhangi bir arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmamıştır. İlçemizin kuruluş tarihi kesin olarak belirli olmamakla beraber M.Ö.4. yy’da Pontus’lar tarafından kurulduğu, sanılmaktadır. Pontus’lar zamanında GURCAS adı ile anılan Doğanyurt´un ilk yerleşim alanı; Karadeniz’den 150 metre yükseklikteki Asar Tepe mevkiinde bulunan kale çevresinde olduğu bilinmektedir. Bu kale Candaroğulları ve Çobanoğlu tarafından yönetildi.1461 de Osmanlı’ya katıldı. Osmanlılar zamanında bir köy ve Hoşalay adıyla Kastamonu’ya bağlı bir kadılı iken,(h.1284)tarihinde Cide ilçesinin bucağı oldu.1346 yılında Hoşalay adıyla bucak teşkilatı kuruldu. Bucak coğrafi şartlar ve yakınlık göz önüne alınarak 1946 yılında İnebolu ilçesine bağlandı. Cumhuriyetin ilanından sonra Hoşalay olan adı Meset oldu, daha sonra1962 yılında çıkarılan yeni bir kanunla adı Doğanyurt olarak değiştirildi.1990 yılına kadar bucak olarak kalmış, bu tarihte bucak teşkilatının kaldırılması ile yeniden köy statüsüne dönmüştür. Doğanyurt 09 Mayıs 1990 tarihinde çıkarılan yeni bir kanunla ilçe yapılmıştır.
SOSYAL VE EKONOMİK DURUMU:
İlçemizin Orman Yönünden zengin olması sebebiyle ve o dönemlerdeki imkânlar çerçevesinde evlerin büyük çoğunluğu ahşaptan yapılmıştır. Ancak son yıllarda ormanların azalması gittikçe daha az zati ihtiyaç verilmesi sebebiyle, beton ve ahşap-tuğla evler yapılmaktadır. İlçe teşkilatının kurulmasından İlçe merkezinde evlere olan talep artmıştır. Sosyal yaşantı açısından örf ve adetlere bağlılık devam etmektedir.
Arıcılık ilçe ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. İl Tarım Müdürlüğünün Arıcılar Birliği kaynaklarından aldığı bilgiye göre ilçemizde yıllık 68 TON KESTANE BALI üretildiği, kayıtlı olmayanlarla birlikte bu miktarın 100 Tonu bulduğu belirtilmiştir.İlçemizde resmi kayıtlarla olmamasına rağmen Türkiye’de en fazla Kestane Balı üretilen ilçedir. İlçemizde her yıl Kestane Balı Festivali yapılmaktadır. Halk Eğitim Merkezimizde arıcılık kursu verilmektedir.
İlçenin ekonomisi, tarım, hayvancılık ormancılık ve balıkçılığa dayalıdır. Tahıl üretiminin dışında genellikle bağcılık, meyvecilik, sebzecilik yapılmaktadır. İlçemizde fındık üretimi yıllık ortalama 2000 tonu bulmaktadır Tarımsal üretimin dışında ilçe halkının gelir kaynaklarını küçük ölçekli orman ürünleri imalatından sağlanmaktadır. Hayvancılıkta ise büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta olup, kıyı kesimlerinde balıkçılık yapılmaktadır.
KÜLTÜR VE TURİZM:
İlçe merkezinde 1 Lise, 1 İlköğretim okulu, 1 yatılı bölge okulu bulunmaktadır. Akçabel köyünde 8 Sınıflı İlköğretim Okulu, Köylerimizde birleştirilmiş, 32 adet Köy Okulu,3 tane 8 yıllık ilköğretim okulu bulunmaktadır. İlçemiz Yatalı Bölge Okulu (YBO) 238 öğrenci barınmaktadır. İlçemizdeki Yatılı Lise inşaatı tamamlanmış olup yeni eğitim yılında faaliyete geçecektir. İlçemizde Okur-Yazarlık oranı % 98 dir.. İlçemizin sahilde yer alması Turizm için tabii güzellikler ile doludur Her ne kadar Turizme hizmet verecek tesis bulunmamakta ise de İlçemizdeki mevcut lokantalar yemek ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitededir.
TARİHİ VE TURİSTİK YERLER
İlçemiz köylerinde Yukarı Mescit Köyü’nde Ballık Mağarası, Ortaburun Köyü’nde Ortaburun Mağarası, Ercesu Yaylası Kayran Köyü’nde Kayran ve Lavda Mağaraları ve Doğanyurt- Kayran Köyü arasında Uzun Kum Plajı, Merkezde Liman İçi Plajı gezilip görülmesi gereken doğal güzelliklerimizdir.
İlçemize bağlı köylerde eski yerleşim birimlerinden olup, kalıntılarından fazla bir şey kalmamıştır. Kayran, İlyasbey yerleşim yerleri eski iskân yerleri olup, kalıntılardan fazla bir şey kalmamıştır İlçemiz sahilde yer alması nedeni ile Turizm için tabii güzellikler ile doludur. Yeşille mavinin iç içe yaşandığı, orman ile denizin yan yana birleştiği eşsiz doğa manzarası bulunmaktadır. Yeterince konaklama tesisi ihtiyacı giderildiğinde turizme açılmaması için sebep bulunmamaktadır. Doğal güzelliklerin bozulmadan tabii halde kaldığı ender yerlerden bulunmaktadır. Hafta sonları için ailelerin rahatlıkla gelip piknik yapabilecekleri çay bahçeleri ve mesire alanları bulunmasına rağmen Kastamonu ve çevre ilçelerde çok fazla bilinmemektedir. Doğanyurt´un yeterince tanıtılamaması nedeni ile diğer sahil ilçelerimizle aynı özellikleri taşımasına rağmen çok fazla bilinmemektedir.
İlçemizin yeterince tanındıktan sonra Kastamonu´nun hatta Karadeniz bölgesinin en önemli turistik bölgelerinden biri olacağı ve turizmde hak ettiği yeri alacağı inancındayız. Tüm halkımızı Doğanyurt´un bu güzelliklerini görmeye davet ediyoruz.
KESTANE BALI FESTİVALİ
İlçemizin tanıtımında büyük paya ve öneme sahip Kestane Balı festivali ilçemiz halkı ve bal üreticilerinden büyük ilgi görmektedir.İl Tarım Müdürlüğü ve Arıcılar Birliğinin resmi rakamlarına göre ilçemizde yılda 68 ton kestane balı üretilmektedir ancak resmi olmayan rakam 100 tonun üstündedir. Kestane Balı üretiminde 1.sırada olan ilçemiz kalitesi ile marka olmaktadır.Belediye Başkanımız Sayın Ahmet KAYA´nın öncülüğünde başlatılan Kestane Balı Festivali Her yıl düzenlenerek gelenekselleşmiştir.Kestane Balı festivali ilçemize ilçe dışından da büyük ilgi görmüştür.Bu yıl 05-06 Ağustos 2017 düzenlediğimiz Doğanyurt Belediyesi 2. Kestane Balı Festivali ve 03-04-05 Ağustos 2018 düzenlediğimiz Doğanyurt Belediyesi 3. Kestane Balı Festivali büyük bir coşkuyla kutlanmış çok büyük bir ilgi ile tüm halkımızın da büyük desteklerini almıştır. Türkiye´nin her köşesinden Kestane Balı almak isteyen vatandaşlarımız Doğanyurt ilçesine gelerek hem turizme katkı sağlamış hem de ilçemize ziyaret ederek memnun kalmıştır.Doğanyurt Halk Festivale ve Kestane Balına sahip çıkmış ve Belediye Başkanımız Sayın Ahmet KAYA´nın öcülüğünde başlattığı Kestane Balı Festivaline Halkımız büyük bir coşku ile her yıl Festivale desteklerini de esirgememektedir.